Thursday, April 10, 2008

Op weg naar de Slachte (11)

... breng ik elke week wel een bezoek aan de sportmasseur. Hij zorgt ervoor dat mijn kuiten lekker soepel blijven. Dat was in het begin noodzakelijk. Mijn techniek was zo slecht dat een blessure slechts een kwestie van tijd was. Door krachttraining en loopscholing heb ik dat weten te voorkomen.
Een marathon lopen is niet gezond. Dat hoor ik de laatste tijd vaak. Ik ben me daarvan goed bewust. Ruim 42 kilometer rennen is een enorme aanslag op het lichaam. Daar hoef je niet jaren voor te studeren om dat te snappen. Toch zijn er mensen die zoiets wel doen. Zo verscheen donderdag dit verhaal op de telex van het ANP:

Bijna één op de vijf mannelijke atleten (18 procent) loopt tijdens een marathon een nieuwe blessure op. Dat blijkt uit onderzoek van Marienke van Middelkoop van het Erasmus Medisch Centrum naar deelnemers van de marathon in Rotterdam. Volgens Van Middelkoop lopen mensen met ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en aandoeningen aan luchtwegen en maagdarmkanaal een grotere kans op aanhoudende klachten door hardloopblessures dan lopers zonder deze aandoeningen. Van Middelkoop promoveerde deze week op het onderzoek. Zij adviseert lopers uit de risicogroepen wel te hardlopen wegens de positieve effecten voor de gezondheid, maar alert te zijn op het verhoogde blessurerisico. Van Middelkoop voerde haar studie uit rondom de marathon van 2005. Meer dan de helft (55 procent) van de mannelijke lopers geeft aan één of meerdere blessures te hebben gehad in het jaar voorafgaand aan de marathon. De meeste blessures zijn knie-, kuit- en bovenbeenblessures. Drie maanden na het lopen van de marathon had een kwart van de geblesseerde lopers nog last van de blessure. De jaarlijkse marathon van Rotterdam wordt zondag gelopen.

1 Comments:

Blogger Running Thony said...

Dat betekend dat er 4 van die 5 geen blessure oplopen. Als we Rotterdam als voorbeeld nemen dan lopen daar 20.000 man/vrouw. Daarvan zou dus 4000 een blessure oplopen. Van de 20.000 deelnemers zal vast een deel zijn (ik weet het is een aanname) die uit een weddenschap o.i.d de marathon gaat lopen. Totaal niet goed voorbereid bijvoorbeeld en dan is het uiterst logisch dat er een blessure achterweg komt. Het is dan ook zeer verstandig om pas een marathon et lopen als je al enkele JAREN ervaring hebt met de hardloopsport. Zelfs regelmatig (2 a 3 x) per week traint. Dit is allemaal nodig om het lichaam te laten wennen aan de stress die het krijgt van langdurig achter elkaar hardlopen. Een goed trainingsschema, waarbij langzaam de duur en de kilometers verhoogt worden is daarom onmisbaar. En ja blessure's die kun je ook krijgen van een 10 Kilometer als je niet goed traint alleen is de kans iets kleiner omdat de duur dat de gewrichten/pezen en spieren op hun donder krijgen veeeeeeelkorter is.

11:06 AM  

Post a Comment

<< Home