Tuesday, March 31, 2009

Terug uit Kazan

Een korte reis. Op woensdag vertrokken en op maandag weer terug op Schiphol. Ik was in Kazan op uitnodiging van de Europese Unie. Ze hadden daar een congres over minderheidstalen. Kazan is de hoofdstad van Tatarstan en daar spreken ze... Tataars... Ik was gevraagd daar wat te vertellen over de situatie in Fryslân. Met veel plezier uiteraard.

De trein naar Kazan
Lenin krijgt regelmatig bezoek van skatende jongeren.

In het Kremlin van Kazan is plaats voor meerdere religies. Naast de gebruikelijke Russisch-Orthodoxe kerk staat er een enorme moskee. (In Kazan heb ik niemand gehoord over religieuze spanningen. Moslims en andere gelovigen wonen hier vreedzaam samen. Het kan dus toch Geert). Het Kremlin is onderdeel van de Unesco werelderfgoedlijst.

Een oorlogsmonument

Een soort van vijver, zwembadachtig iets hartje stad.

Gemaakt tijdens het debat. Naast mij de correspondente van El Pais en een columnist van een Zweedse krant in Finland. Er kwamen zo'n 200 mensen op af. De slotconclusie: Overheden moeten meer doen om minderheidstalen te beschermen.(Komt voor de Tataren weer een beetje laat, want in Rusland nemen ze binnenkort een wet aan die de positie van de taal weer ernstig verzwakt).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home