Tuesday, July 24, 2007

Skûtsjesilen 2007 (2)

Ik zou nog terugkomen op de rol van de 'Spetter fan it Wetter.' Wij spelen een beetje de rol van vliegende keep. Dus als Klaas Jansma en Sippy Tigchelaar even niets kunnen melden over de wedstrijd krijgt de spetter een kans. De items zijn gerelateerd aan het water of aan de plaats waar de wedstrijd gehouden wordt. Gistermiddag dus bij de Veenhoop. Daar wordt rond deze tijd altijd het Veenhoopfestival gehouden. Het is een beetje te vergelijken met de Zwarte Cross, alleen dan veel kleinschaliger en zonder cross. Omdat de Veenhoop aan het water ligt (logisch in verband met het skûtsjesilen) komen veel mensen met de boot of iets wat daarop lijkt. Je ziet de meest idiote creaties. Van een praam met daarop een caravan tot een ponton volledig ingericht met douche, bar, koelcellen voor het bier en een slaapkamer geschikt voor 15 personen.

Mijn opdracht was simpel: Wie zijn die mensen op dat soort schepen? Waar komen ze vandaan en hoeveel drinken ze eigenlijk gemiddeld op een dag. Hebben ze daarnaast eigenlijk wel aandacht voor het skûtsjesilen?
De antwoorden: Het is de gemiddelde mens. Van laag tot hoog opgeleid. Ze komen overal vandaan. De mannen drinken gemiddeld zo'n 24 flesjes per dag, de dames ietsje minder. Aandacht voor de wedstrijd hebben ze zeker. Tijdens het zeilen ging de radio keurig op 92.2 fm, de frequentie van Omrop Fryslân.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home