Sunday, October 25, 2009

Olympische ambities van 'schaatskazachen'

Stel je bent een best wel aardige en snelle schaatser in Nederland. Je wilt graag naar Vancouver om daar mee te doen aan de Olympische Winterspelen. Dan heb je in Nederland een probleem. Dus wat doe je dan: Je meldt je aan bij een land met minder goede schaatsers. Bart Veldkamp deed het al in het verleden. Hij werd 'schaatsbelg'. Nu hebben we sindskort ook 'schaatskazachen'. De mannen van de BAM-marathonschaatsploeg willen via deze weg de Spelen bereiken. Op zich niets mis mee. Maar zouden Arjan Stroetinga, Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma, Robert Bovenhuis en Rob Hadders wel weten dat Kazachstan absoluut geen democratie is. Dat twee oppositieleiders vemoord werden en dat mensen die zich uitspreken tegen president Nazarbajev de cel in moeten. Bovendien is er daar geen sprake van vrije pers. Buitenlandse correspondenten hebben geen vrijheid. Ze worden constant gevolgd.

Waar de schaatsers zich misschien meer zorgen over moeten maken: TBC. In Kazachstan gaan er jaarlijks veel mensen aan dood, achttien op de honderdduizend Kazachen. Een voordeel: Het land heeft geld over en dus worden er rappe ijsbanen gebouwd.

Heren van de BAM-ploeg. Moet je wel willen schaatsen voor zo'n land? Strijd toch gewoon in ons kikkerlandje voor een plaats in de Olympische ploeg. Never mind Sven Kramer, Carl Verheijen of wie dan ook. Wees niet bang en ga de uitdaging aan! Dan kun je voor je eigen land goud, zilver of brons pakken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home