Wednesday, November 07, 2007

Een Afrikaans gezin in je straat...

.. levert alleen maar problemen op zo denkt FNP-raadslid Jelte Cuperus. De Frysk Nationalist zit in de raad van Dantumadeel. Hij is bang voor verloedering. ,,Omdat se yn Afrika bygelyks net leard hawwe om de hage te knippen,'' zo zegt Cuperus in de LC.


De haag niet knippen... Een schande. Alsof alle andere inwoners van Damwoude dat altijd zo netjes doen. Meneer Cuperus heeft een beetje last van xenofobie. Je zou je toch dood schamen als je deze man kent. Het bestuur van de Frysk Nationalen is niet echt blij met de uitspraken. Vooral omdat het nog niet eens duidelijk is of de Afrikanen wel in zijn idyllische straatje komen te wonen. Maar Cuperus schijnt het zeker te weten. Als de gemeente nu een beetje humor heeft dan plaatsen ze alle gezinnen die ze volgens de wet moeten herbergen in zijn straat.

Past iemand die zo denkt eigenlijk nog wel binnen de FNP? Dit volgende staat in het program van de partij:

Mienskip en kultuer binne elkoar fersterkjende eleminten en dêrom tige wichtich as it giet om wearden en noarmen, wolfeart en wolwêzen, ymmigraasje en yntegraasje. De FNP wol de unike en sterke Fryske dwersferbinings fan syn mienskip aktyf fersterkje om't dy mienskip mear is as inkeld in optelsom fan yndividuen. Dy dwersferbinings besteane út ús taal en kultuer, mar ek út it ferienings- en muzyklibben, de sport en de media. Respekt. De FNP giet út fan in iepen maatskippij dy't gastfrij en respektfol mei oare kultueren en libbenswizen omgiet. Minsken fan bûten moatte har oanpasse oan de wenstige kultuer hjir en tagelyk harsels wêze kinne. Hja moatte de romte, de mooglikheden en it respekt krije om yn Fryslân yn te boargerjen. Dêr moat de oerheid aktyf oan bydrage. Yntegraasje bart op plakken dêr't minsken op inoar oanwiisd binne: op skoalle, yn it doarp en op de wurkflier. Dêrom moatte wurk (betelle of ûnbetelle) en it folgjen fan in ynboargeringskursus lykop rinne. De ynboargeringskursussen moatte passe by de Fryske sitewaasje en dêrom omtinken jaan oan it plak dat it Frysk hat op 'e wurkflier en yn it maatskiplik libben. Troch it eigene te ferbinen mei de kânsen dy't de nije omjouwing biedt, kinne nije uterings fan ús kultuer fûn wurde. Sa bliuwt ús kultuer de bân dy't minsken bynt. Wy wolle net inkeld mar in humaan flechtlingebelied, mar ek in belied dat net ferhûddûket, mar opfang biedt as dat wetlik sjoen net mear kin.

De partij wil een human vluchtelingenbeleid en is gastvrij. Bovendien gaat de FNP respectvol om met andere culturen en levenswijzen. Het staat er echt in. Niemand heeft de tekst ge-amendeerd op het partijcongres. Misschien wordt het tijd voor Cuperus om het program nog maar een keer open te slaan en goed door te lezen. Of op vakantie gaan naar Afrika. Kijken of de mensen daar echt de haag niet knippen.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Laat ze maar hier komen. Hier knippen we de heg ook niet, en we hebben bananen genoeg... Hè, wat flauw, Anders ! (sorry, 'k kon 't niet laten)

Waarschijnlijk zijn er twee of drie mensen in z'n straat, die er net zo over denken. 'Dy hawwe lêst hân mei asylsikers...'.Maar Jelte Wi*d*rs uh Cuperus, spreekt voor de hele buurt. Helaas is dit de opstelling van bijna half Nederland...

10:21 AM  

Post a Comment

<< Home