Thursday, May 10, 2007

Besturen in Fryslân

Na een periode van stilte nu maar weer eens een berichtje. Fryslân heeft een nieuw provinciebestuur. Na twee maanden praten (verkiezingen waren op 7 maart) hebben de twee grootste partijen een knoop doorgehakt. Het CDA en de PvdA volgen het landelijke voorbeeld en gaan samenwerken met de ChristenUnie. Je kunt je afvragen waarom dit twee maanden moest duren. Vanaf dag één kon iedereen wel beredeneren dat de ChristenUnie aan zou schuiven. Ik leg uit: Het CDA wil het liefst een college dat bestaat uit twee partijen. De meest logische partner is de PvdA omdat die partij bijna even groot is. De socialisten geven de voorkeur aan drie partijen. Het liefst zou PvdA voorvrouw Anita Andriesen samenwerken met de FNP, de Fries Nationalen. Maar die partij ligt gevoelig bij de achterban van de Christen Democraten. Dus is de optelsom simpel: Het CDA laat de eis van twee partijen varen als de PvdA afscheid neemt van de FNP. De logische derde partij is dan de ChristenUnie. Daar heeft eigenlijk niemand bezwaar tegen.
Ik ga lekker kort door de bocht, dat besef ik. Er zullen best goede argumenten zijn om een bepaalde partij wel of niet te kiezen. Wat mij opviel is de harde manier waarop de FNP aan de kant is gezet. Lang mochten ze meepraten maar toch werden ze afgeserveerd. Binnen het CDA zou te weinig vertrouwen zijn in de FNP. Iets dat ze ook op 7 maart al wisten zo gaf CDA-leider Sjoerd Galema toe. Waarom dan die mensen zo lang aan het lijntje houden?

Dan is er nog de 'broedermoord fan bibelske omfang' binnen de ChristenUnie. Sicko Boorsma was de kandidaat-gedeputeerde voor die partij. Op één of andere manier wilden CDA en PvdA liever verder met de lijsttrekker en onderhandelaar Piet Adema. In één dag was het geregeld. Boorsma werd aan de kant geschoven en maakte plaats voor Adema. Een vreemde gang van zaken. Want waarom kan Boorsma geen gedeputeerde worden? Is hij te stijf, onbetrouwbaar of gewoon niet capabel? Nee, niets van dat alles zo bezweren alle betrokkenen. Er was chemie tussen de onderhandelaars Galema, Andriesen en Adema. Right.... Ton Baas, de gewezen leider van de VVD zei het zo: 'Van chemie krijg je soms vreemde explosies'. Dan heb ik net nog niet eens gehad over de vragen die gesteld worden over de integriteit van Piet Adema. Daarover later meer. Luister hier naar mijn reportage over de collegevorming.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home