Tuesday, January 30, 2007

We mogen straks weer naar de stembus!

De verkiezingscampagnes barsten weer los. Borden worden opgetuigd om straks weer beplakt te worden met posters van politieke partijen. Fractievoorzitters en andere statenleden reizen stad en land af om mensen te interesseren voor de provinciale politiek. Dat lukt ze niet echt. Bij de vorige verkiezingen was de opkomst in Fryslân 57,8 procent. Landelijk gingen 47,7 procent van de stemgerechtigden naar het stembureau. Om de vergelijking te maken met de verkiezingen voor de Tweede Kamer: De opkomst in Fryslân was op 22 november 83 procent.

De vraag is nu: Waarom zijn de verkiezingen voor de staten zo impopulair? Ligt het aan de statenleden zelf? Aan de onderwerpen die ze behandelen? Of hebben mensen geen flauwe benul van wat de staten en de provincie eigenlijk doen? Ik zelf denk dat laatste. Ja mensen weten dat de provincie wegen aanlegt en subsidie geeft voor festivals. Maar verder? Vraag op straat aan een willekeurige voorbijganger waar de provincie allemaal nog meer besluiten over neemt en ze zullen zeggen: Geen idee.

In Fryslân is net het nieuwe streekplan gepresenteerd. Daar staat in wat in deze provincie allemaal mogelijk is en waar. Er waren tal van inspraakavonden maar de belangstelling voor zoiets ingrijpends was eigenlijk zwaar teleurstellend. Op het platteland komen de mensen (lees boeren) wel. Zij snappen wat de waarde is. In de stad zal het veel mensen worst zijn. Datzelfde geldt voor de discussie over water. In Fryslân bemoeien de provincie en het Wetterskip zich met dit onderwerp. Waar komen de gemalen te staan en wat moet er gebeuren met de oevers en de kaden. De gevolgen van deze beslissingen gaan ten koste van onze koopkracht.

De provincie en de partijen zouden er goed aan doen dit soort onderwerpen wat meer op de kaart te zetten. Aan de inwoners duidelijk te maken wat partijen willen met dit soort van onderwerpen en wat het betekent voor hun portemonnee. De verkiezingen in Fryslân gaan dit jaar over de toekomst van deze provincie en over de aanleg van dure wegen. Belangrijke thema's die iedereen moeten aanspreken. Hoe komt het bijvoorbeeld met de N381, de weg van Drachten naar de Drentse grens? Moet die worden verdubbeld? En de centrale as, van Dokkum naar Nijega. Is die weg eigenlijk wel nodig en moet dat nu echt zoveel geld kosten? (zeker 184 miljoen euro.)

Ik ben benieuwd wat de campagne ons gaat brengen. Op dit moment is het nog relatief rustig aan het front. De PvdA heeft het CDA uitgemaakt voor boerenpartij. Die partij mepte terug door te stellen dat je met de socialisten op moet passen voor natte voeten. De SP treiterde de PvdA door een lijstverbinding te weigeren. Het CDA viel coalitiepartij VVD af door te zeggen dat het nieuwe college uit twee partijen moet bestaan. Nog niet echt boeiend. De strijd zal nu wel losbarsten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home