Thursday, January 04, 2007

Texel: Strand, zee en harde wind

Een kort rondje Texel: Familie van deze dieren hebben wij oudejaarsavond met veel smaak opgegeten. Texelse runderen. De goede smaak van het vlees komt waarschijnlijk voort uit het mooie leven dat zij hebben op het eiland. Een aanrader!
Het strand, heerlijk om uit te waaien. Op Texel is er ruimt genoeg voor. Zeker bij de vuurtoren van De Cocksdorp. Enorm brede standen en uiteraard uitzicht op één van die andere eilanden: Vieland.

De begraafplaats der Georgiërs. Wat veel mensen niet weten is dat één van de laatste grote veldslagen in Nederland in de Tweede Wereldoorlog op Texel plaatsvond. Een bataljon van het Ostlegion, 822-ste, met daarin 800 Georgiërs en 400 Duitsers was gelegerd op Texel. De Georgiërs waren of vrijwillig in Duitse dienst getreden (om Stalin te verslaan) of waren krijgsgevangen en hoopten zo op een beter leven. Toen duidelijk werd dat de Duitsers de oorlog zouden verliezen was hun enige kans op rehabilitatie vechten tegen de Duitsers. De opstand lukte bijna, maar dus net niet helemaal. Het grootste deel van de Georgiërs is gedood tijdens de gevechten. Een aantal anderen kon ontsnappen. Op de erebegraafplaats waar de slachtoffers begraven zijn staan rozen, geen stenen.

Een bomenstructuur op Texel.

De vuurtoren bij De Cocksdorp.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home