Thursday, November 02, 2006

Paarden, Noorderleeg, Marrum

Het stormde dinsdagnacht. Aan de Friese en Groningse kust werd windkracht 10 gemeten. Daken waaiden van huizen, bomen vielen om en een groep van zo'n 100 paarden raakte geïsoleerd op een eiland (dobbe) in het Noorderleeg bij Marrum. (hier bij mooi weer.)

Natuurorganisatie It Fryske Gea is de eigenaar van een gedeelte van het Noorderleeg. De paarden staan daar normaliter tot 15 oktober. Toen er een stormwaarschuwing kwam hebben een aantal boeren een telefoontje gehad van It Fryske Gea en hun paarden en koeien weggehaald. Één boer niet. Zijn paarden staan nu dus op het eiland. 15 zijn inmiddels verdronken. De rest staat er nog. Het leger heeft samen met de brandweer geprobeerd de dieren te redden maar dat mislukte.

Met bootjes van de brandweer en het Fryske Gea is hooi en drinkwater naar de paarden gebracht. Die kunnen nu aansterken. Vrijdag wordt gekeken hoe ze de paarden van het eiland afkrijgen. Een groep amazones die wel vaker met de viervoeters door het water rent heeft aangeboden naar de dobbe toe te gaan, daar een paar merries aan te binden en die mee te nemen, in de hoop dat de rest van de kudde volgt.

De paarden zijn niet in gevaar. Ze zijn gewend aan dit soort weer. Nu er eten is knappen de dieren weer wat op en krijgen ze weer energie. Volgens de dierenarts is de kans groot dat als het vrijdagochtend licht is de paarden heerlijk staan te grazen op de zeedijk.4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zijn de paarden inmiddels op het droge? ik meende iets te horen op het nieuws, maar ben druk geweest en heb het niet helemaal kunnen volgen.

9:54 AM  
Blogger Bootsma said...

De paarden zijn afgelopen vrijdag naar vast wal gebracht. Maandag zijn ze naar stal gebracht, bij boer Lootsma. Een aantal blijft daar, anderen gaan naar de slacht, sommigen zijn voor de export.

2:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

prachtig mooie foto's heb je gemaakt, petje af.

heb je nog meer fotos??
zo ja, zou ik ze (tegen betaling uiteraardtn)graag willen hebben,

gr fardow de ruiter
(amazone op het bonte paard , aan de wal)

4:10 PM  
Blogger anton said...

Afgelopen vrijdag was ik in Marrum, zie foto's op mijn weblog delfzijl e.o. (http://www.volkskrantblog.nl/bericht/99250)

5:17 PM  

Post a Comment

<< Home