Monday, September 04, 2006

Buorkje yn Kolomna, Ruslân

Er zijn maar weinig Nederlandse boeren die in Rusland zaken doen. Ze zijn bang voor corruptie en de maffia. Een groep van zes Friezen is de uitdaging wel aan gegaan. Onder de naam Friskaya hebben ze een belang genomen in een oude Kolchoz in Kolomna, een plaatsje 60 kilometer te zuiden van Moskou. Samen met een Russische investeerder, (Lupechin) proberen ze er een winstgevende onderneming van te maken.

Dat is geslaagd. Naar één jaar is de melkopbrengst per koe gestegen met 300 procent. De boerderij en de stallen zijn zo goed als dat gaat aangepast naar de Nederlandse standaard. Dus een stal waarin de koeien vrij rond kunnen rondlopen.

Sjoerd Galema (links) en Gerben de Boer (rechts) zijn de mede-oprichters van Friskaya en komen regelmatig een kijkje nemen op de boerderij in Kolomna.. Beide mannen zijn melkveehouder in Fryslân. Hun kennis is noodzakelijk om er een efficiënt bedrijf van te maken. Beide mannen zijn wel teleurgesteld in het Nederlandse bedrijfsleven. Met name in de Rabobank en Campina. Beide bedrijven wilden er geen geld in steken. Het risico was te groot.

Het gaat inmiddels zo goed dat er een nieuwe stal gebouwd wordt. Ook zijn er plannen voor een nieuwe jongveestal. Al het werk wordt gedaan door Oezbeken. 'Ze doen alles,' zegt Gerben de Boer. Hij heeft diep respect voor de mannen die dag en nacht klaar staan. 'En dat voor tweehonderd dollar per maand!' Gerben de Boer vertelt verder:'We hebben zelf een aantal arboregels opgesteld. Alle mensen die op het dak werken moeten een harnasgordel dragen en aangelijnd zijn. Ze keken wel een beetje vreemd op van deze maatregel. Normaal lopen ze op 10 meter hoogte over dunne balkjes zonder valbescherming. Echt diep respect heb ik voor deze mensen.'

Één van de Oezbeekse gastarbeiders. Ze slapen in een gebouw naast één van de stallen. Op de kamers staat niet veel. Een oude televisie, een vervallen kast en een bed. Als de Oezbeken niet buiten aan de nieuwe stal kunnen werken, timmeren ze binnen verder aan een nieuw kantoor en klaslokalen. In samenwerking met de Russische staat moet Friskaya veranderen in een soort van praktijkschool zoals in Oentsjerk staat. Russische boeren moeten dan leren zelfstandig een bedrijf te runnen.

Ik heb een radioreportage gemaakt over Friskaya. Die is dinsdagochtend 5 september tussen 11.00 en 12.00 te horen in het programma Omnium.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home