Thursday, May 31, 2007

Waarom het Friesch Dagblad een primeur niet in de krant zet

Dit verhaal stond vrijdag 25 mei in het Friesch Dagblad. Hoofdredacteur Lútzen Kooistra legt uit waarom de krant niets deed met een primeur over het vertrek van burgemeester Dales van Leeuwarden. Over waarom Watergate en Dales niets met elkaar te maken hebben. Echt helemaal niets. Lees en huiver...

Ok, het zal wel. De primeur in deze was voor de Leeuwarder Courant. Niet voor het Friesch Dagblad. Die heeft er niets mee gedaan. En dus vindt hoofdredacteur Lútzen Kooistra het nodig tekst en uitleg te geven over iets wat niet in de krant heeft gestaan. Dus iets wat de FD-lezers voorafgaand aan de publicaties in de LC en bij Omrop Fryslân niet gezien en dus ook niet gemist hebben.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ondanks het belerende toontje aan 't eind van het stuk, snijdt het hout. Voor mij (ik ben abbonnee van de L.C.) hoeft een krant absoluut niet als eerste ergens mee te komen. Ik lees liever een zorgvuldig (kloppend) verslag, al is dat een dag later.
Kijk eens hoe vaak de Telegraaf 'een primeur' heeft. Je kijkt er al niet meer van op. De meeste primeurs blijken gebakken lucht.
Overigens was het natuurlijk prima geweest, als het F.D. op discrete wijze melding had gemaakt van geruchten rond een nieuwe benoeming van de burgemeester in kwestie... Geruchten zijn ook nieuws. Met de melding dat Dhr. Dales dit had ontkend. Deze mag zich later zelf verantwoorden voor zijn uitlatingen. Wanneer de journalist van het F.D. inderdaad alleen heeft gevraagd naar een sollicitatie en niet naar een evt. benoeming, heeft hij zichzelf hiermee buiten spel gezet. Ook goed nadenken over de vraagstelling hoort bij het spel van de journalistiek...

9:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mee eens. En nieuws is nou eenmaal wél nieuws. Het rommelde van begin af aan al rond Dales, dus als er een stevig gerucht is dat hij zijn heil elders zoekt, dan is dat nieuws. Ook in de redenatie van Kooistra. En wat de maatschappelijke verantwoordelijkheid betreft heeft Kooistra een punt, maar zo'n Dales kan écht wel wat hebben hoor. De journalist van het FD heeft inderdaad geprutst met de vraagstelling, kennelijk. Maar niettemin: interessant!

10:48 AM  

Post a Comment

<< Home