Sunday, April 02, 2006

Lichtfilosofie in Zuidlaren


Egbert Keen. Dat is de naam van de lichtfilosoof die in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren verkondigde dat mensen na moeten denken over licht. Dat deed hij op de beurs Wonen en Co, georganiseerd door het Dagblad van het Noorden.

Best interessant, zo'n college over licht. Want wist u bijvoorbeeld dat fastfoodketen Mc Donalds u warm maakt voor een bezoekje door de kleur geel te gebruiken? En dat als u eenmaal binnen bent en een hamburger nuttigt, u door het harde en ongezellige TL-licht zo snel als mogelijk weer naar buiten gedreven wordt om plaats te maken voor minstens dertig anderen op een dag die gevallen zijn voor het gele sfeerlicht? Nee. Het is echt zo, aldus onze lichtfilosoof.

Met een slecht gevoel voor humor verduidelijkt hij: "Daarom ga ik altijd met mijn vrouw naar de Mc Donalds, en met mijn vriendin naar een gewoon restaurant." Want ook daar is over nagedacht: "In een restaurant is veel kaars- en dimlicht. Dat geeft een aangename sfeer, waardoor u langer blijft zitten, meer eet, en dus meer uitgeeft."

Egbert:"De spectrale samenstelling van het licht is heel belangrijk. Licht overheerst alle andere prikkels zoals gevoel, smaak etcetera..." De tip voor thuis? Gebruik licht met zachte warme tinten. Want dat geeft rust, bezweert Keen. En denk na voordat u een lamp aanschaft. ,,Want eerst het licht, dan de lamp."

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

De man heeft volkomen gelijk. Kijk eens naar sites van stylisten die plaatjes laten zien van de inrichtingen die ze maken. Gewoonlijk wordt er allemaal direct licht toegepast en vaak ook nog in de foute kleur.
Dat is dan erg jammer van het zo duur gestylede interieur....
Licht bepaalt dag en nacht hoe je je voelt. Het is dus van wezenlijk belang om dat aspect in je huis het allerbeste te regelen.

Groet,
Sjouke

2:04 AM  

Post a Comment

<< Home