Tuesday, March 31, 2009

Opvallend

Aankomen in Moskou was tot vorig jaar een nachtmerrie. De douane was traag en streng. Het luchthavengebouw Sheremetjevo-2 donker en vies en je stond daarna uren in de file om in het centrum te komen. Nu is alles anders, Michel Krielaars schreef er onlangs al over. De aankomsthal is schoner, lichter en de douane efficiënter. Er is een nieuwe hal met een hypermodern winkelcentrum en een moderne schone en zowat lege trein die je in 32 minuten van het vliegveld naar een metrostation vlakbij het centrum brengt. Het kan dus toch.

Terug uit Kazan

Een korte reis. Op woensdag vertrokken en op maandag weer terug op Schiphol. Ik was in Kazan op uitnodiging van de Europese Unie. Ze hadden daar een congres over minderheidstalen. Kazan is de hoofdstad van Tatarstan en daar spreken ze... Tataars... Ik was gevraagd daar wat te vertellen over de situatie in Fryslân. Met veel plezier uiteraard.

De trein naar Kazan
Lenin krijgt regelmatig bezoek van skatende jongeren.

In het Kremlin van Kazan is plaats voor meerdere religies. Naast de gebruikelijke Russisch-Orthodoxe kerk staat er een enorme moskee. (In Kazan heb ik niemand gehoord over religieuze spanningen. Moslims en andere gelovigen wonen hier vreedzaam samen. Het kan dus toch Geert). Het Kremlin is onderdeel van de Unesco werelderfgoedlijst.

Een oorlogsmonument

Een soort van vijver, zwembadachtig iets hartje stad.

Gemaakt tijdens het debat. Naast mij de correspondente van El Pais en een columnist van een Zweedse krant in Finland. Er kwamen zo'n 200 mensen op af. De slotconclusie: Overheden moeten meer doen om minderheidstalen te beschermen.(Komt voor de Tataren weer een beetje laat, want in Rusland nemen ze binnenkort een wet aan die de positie van de taal weer ernstig verzwakt).

Sunday, March 15, 2009

City-Pier-City

Ik stond aan de start. Voor de tweede keer. Het miezerde, de temperatuur schommelde rond de 8 graden en er stond een matige wind uit het westen. 'Je heb 'm recht tegen op de Laan van Meerdervoort', zei een man rechts van mij. Ik keek hem aan en knikte. Je moet het stuk toch lopen en als je daar de wind tegen hebt, dan heb je 'm ergens anders wel weer mee.

Een enorme knal vulde het centrum. Burgemeester Jozias van Aartsen had zijn aansteker bij het lontje van het grote kanon gehouden. In de verte sprint een kleine donkere atleet weg. Hij gaat een wereldrecord lopen, vertelde de speaker. Hij gaat een wereldrecord lopen, vertelde de speaker. Hij gaat een wereldrecord lopen, vertelde de speaker.

Haile Gebrselassie schoot als een raket weg, dumpte zijn haas na een kilometer of vijf en eindigde desondanks als tweede. Helaas, geen wereldrecord. Het kon me eigenlijk niet veel schelen. Ik liep mijn eigen race. Ik wilde mijn eigen pr verbeteren en constant lopen. Want dat was vorig jaar lastig. Je loopt met nog zevenduizend anderen en iedereen wil over die ideale lijn.

Dit jaar ging alles beter. Omdat ik een betere startpositie had, liepen er minder mensen voor me. Ik kon dan ook direct mijn eigen tempo lopen. Dit wat het resultaat:

Startnummer 3347
NaamHayo Bootsma
WoonplaatsLeeuwarden
AfstandFortis Halve Marathon / NK
CategorieMSR
Totaal plaats1358 / 7245
Categorie plaats361
Snelheid12,725 km/uur
5 kilometer23:45 (23:45)
10 kilometer47:24 (23:39)
15 kilometer1:10:58 (23:34)
20 kilometer1:34:40 (23:42)
Bruto tijd1:41:14
Netto tijd1:39:29

O ja, er zijn ook bewegende beelden. Gemaakt bij de finish. Let op de man in een fel geel shirt die ongeveer halverwege het filmpje over de streep komt.

Tuesday, March 10, 2009

Fries nieuws

Het tweede eerste kievitsei van Fryslân is gevonden. Het eerste kon niet erkend worden. De vinder had zich niet aan de regels gehouden. Zo nam hij het mee voor hij het per sms aangemeld had en was hij niet in het bezit van een nazorgpas. Foei! Het tweede is dus nu officieel het eerste. De administratie is hier wel goed gedaan en de eierzoeker volgde de regels. Hij levert z'n eitje in bij John Jorritsma, de CDK van Fryslân. Er mogen in Fryslân nu nog 6932 eieren geraapt worden.

Monday, March 09, 2009

TV-tip

Ik ben geen fan van Johnny de Mol. Absoluut niet. Ik vind hem maar een zeer middelmatige acteur en niet echt een sprankelende persoonlijkheid. Toch heeft hij me weten te raken. Want zijn nieuwe programma Down met Johnny is een absolute aanrader. Hij gaat bijzonder leuk om met de verstandelijk gehandicapten. Hij benadert ze als gewone volwassenen (zo hoort het ook) en gaat daarbij gevoelige onderwerpen over zelfstandigheid niet uit de weg. Het meest opvallende is nog wel dat dit programma uitgezonden wordt op Veronica. Een commerciële zender! Zondagavond, 22.20 uur.

Friday, March 06, 2009

Naar Kazan

Eind deze maand vlieg ik die kant uit. Later meer.

Monday, March 02, 2009

Bedankt voor de kaartjes!

Volgens Famke zijn het er zo'n 123. Isa zegt dat ze er erg blij mee is. Vooral de kleur roze. Want dat is naast paars nu al haar lievelingskleur.