Friday, October 31, 2008

Nummer 311. Het is zover...

.. ik ga proberen een marathon te volbrengen. Hieronder de route:

Anders wist mij op te beuren: 'Als je Midsland voorbij bent en je rent door de polder dan kun je je verdomd eenzaam voelen'. Vooral op het verste punt, zo zei hij, achter op de Boschplaat. Daar zit een man in een auto te wachten tot iedereen voorbij is. Ik ben één van die 485 mannen en vrouwen die hem daar zal zien zitten. Ik zal hem groeten en beseffen dat ik nog niet eens over de helft ben.

Tuesday, October 21, 2008

Try before you die...

... is mijn geval het volbrengen van een marathon, de Berenloop op Terschelling. Nog een kleine twee weken en ik ren over de Boschplaat, over duinen en een strand bevolkt door hardlopers. Hierboven mijn lange trainingsrondje in de omgeving van Leeuwarden: 'In slach om Jorwert' .

Monday, October 13, 2008

Vierde op een NK

Ik ben vierde geworden op een NK! Echt waar! Het NK-halve marathon voor journalisten. Hier het bericht uit de Nieuwe Ooststellingwerver: Bram Bakker nationaal kampioen journalisten
MEPPEL – Het vierde Nederlands kampioenschap voor journalisten werd zaterdag op de halve marathon gewonnen door Bram Bakker, freelance-journalist, schrijver en psychiater. In een tijd van 1.26.38 bleef hij Bram Noordhuis van de Eemsbode bijna tien minuten voor.
Noordhuis liep 1.36.01. (...) Derde werd zaterdag Hendrik Jan Korterink in 1.39.58. Hayo Bootsma (Omrop Fryslan) werd vierde (1.43.08), Hans Willems van de Leeuwarder Courant vijfde (1.46.42) en Jan Smit (HP/de Tijd) zesde in 2.15.45.


Adwin de Kluyver van de Leeuwarder Courant werd trouwens knap tweede op de 10 kilometer.

Wednesday, October 08, 2008

Goed of slecht nieuws

Op de weblog van LC-redacteur Jan Arendz las ik dat Commissaris van de Koningin John Jorritsma graag meer positief nieuws wil lezen. Op een spreekbeurt in Akkrum kreeg ik onlangs dezelfde vraag: Waarom is er zoveel negatief nieuws op de radio, tv? Is dat wel zo? Is het nieuws alleen maar negatief? Op woensdag 8 oktober is zeker de helft van de kopij van de Leeuwarder Courant positief.
De opening gaat dan wel over de economische crisis, het bericht wordt geflankeerd door een artikel over de spaarders van de Ice Save bank die hulp krijgen. (Positief) Verder deze koppen:
'Droom komt uit: AC Milan naar Heerenveen'
'Eendenfeest aan voet Oldehove' (Met fleurige foto van ruim 60 deux chevauxtjes)
'Zonder auto's en fabrieken warmt de aarde ook al eens op'
en
'Obama wint debat Mc Cain'
Dit laatste bericht is uiteraard alleen positief voor de aanhangers van Obama.

Dan Omrop Fryslân.
'Wachter-priis foar Goeman'
'Piter Wilkens nei Kanada'
'Mooglik trochstart VEC'
'Ryksjild foar wetterkwaliteit'
'Kaarten Hearrenfean op ynternet' (Klik hier voor de reportage)
Hier dezelfde conclusie: Zo'n beetje de helft van de berichten is positief.

Als laatste dan NRC-Next:
'Masters voor basisscholen'
en 'Spaarder veilig tot 100.000 euro'.

Conclusie: Het nieuws is niet per definitie negatief. Een bericht over honderd doden valt alleen meer op. Mensen die lezen over de financiële crisis worden bang omdat ze denken geld kwijt te raken. Beter lezen dus, beter kijken en beter luisteren. Dan is het nieuws best positief.

Gespot in Heerenveen